Home Haaglanden 23 februari Overval op bloemenkiosk Hofzichtlaan Voorburg

23 februari Overval op bloemenkiosk Hofzichtlaan Voorburg

20140223_3

Voorburg – Politieagenten hielden zondag 23 februari kort na een gewapende overval op een Bloemenkiosk ‘Het vlijtige liesje’ aan de Hodfzichtlaan twee Hagenaars (14 en 26 jaar) aan op verdenking van betrokkenheid hij genoemde overval.

Het duo overviel om 14.30 uur de 47-jarige bloemenverkoopster en bedreigden haar met een wapen. Hierbij wisten zij een geldbedrag en enkele persoonlijke eigendommen van de vrouw buit te maken, waarna zij hard wegrenden in onbekende richting.

Direct nadat de politie melding kreeg van de overval, gingen alle beschikbare personeelsleden de straat op. Groot voordeel was dat door de wisseling van de wacht er een dubbel aantal agenten aanwezig was. In de directe nabijheid hielden enkele agenten de twee Hagenaars aan. Opvallend was dat beiden een natte broek hadden en vermoedelijk door een sloot waren gelopen. Zij konden geen directe verklaring geven omtrent hun aanwezigheid en de natte broek. Beiden werden vervolgens ingesloten voor nader verhoor.

Korpsprioriteiten
De politie heeft een aantal zogenoemde korpsprioriteiten. Dit betreft incidenten die de politie met voorrang behandelt en waartegen zij hard zullen optreden. De aanpak van overvallen is één van deze prioriteiten. De politie beschikt over een speciaal overvallenteam (het TWISTER-team). Zij houden zich enkel bezig met het oplossen van overvallen. Tevens wordt er verscherpt toezicht gehouden op ‘hotspots’. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen en strafeisen. Tevens worden ondernemers, huiseigenaren en dergelijke gewezen op maatregelen over hoe zij een woningoverval kunnen tegengaan.

Staat van Politie Alarm

Om de pakkans van overvallers verder te vergroten – en dan met name in zogenoemde heterdaadsituaties, direct na een overval – werkt de politie met een speciaal meldkamerprotocol. Onderdeel hiervan is de Staat van Politie Alarm (SPA) dat na elke overval wordt afgekondigd. Zodra een SPA van kracht is, worden alle beschikbare politiemensen ingezet. De meldkamer positioneert hen op strategische plekken, zowel in de directe omgeving van de Plaats Delict als op wegen die de wijk, stad of regio uitleiden. Daarmee vergoot de politie de pakkans van overvallers.

20140223_5

20140223_11

20140223_26

Foto’s Ben Boukes

Overval Hofzichtlaan Voorburg (2)

Overval Hofzichtlaan Voorburg (8)

Foto’s Patrick Kramer