Home Rotterdam-Rijnmond Sporthal in gebruik genomen als extra Corona-huisartsenpost Sporthalstraat Schiedam

Sporthal in gebruik genomen als extra Corona-huisartsenpost Sporthalstraat Schiedam

Schiedam – De zorg voor patiënten met klachten die kunnen duiden op het coronavirus moet zo goed en veilig mogelijk verlopen. Daarom richten de GHOR, het geneeskundige onderdeel van de Veiligheidsregio, de gemeente Schiedam, Huisartsenpost Schievliet locatie NWN, het Rode Kruis en andere partijen de Margriethal in Schiedam in als externe COVID-19-post. De locatie wordt begin komende week in gebruik genomen. De post in de Margriethal is bedoeld voor mensen die door huisartsen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam worden doorverwezen.

Patiënten met klachten die kunnen wijzen op het coronavirus worden hier op verwijzing van de huisarts of een medewerker van de huisartsenpost onderzocht en beoordeeld. Dat betekent dat patiënten niet zonder afspraak naar deze locatie kunnen komen. Zij moeten altijd eerst hun eigen huisarts bellen, of tijdens de avonden, nachten en weekenden de huisartsenpost. Alleen de huisarts of de medewerker van de huisartsenpost kan naar de locatie in de Margriethal verwijzen en een afspraak maken. Huisartsen en doktersassistenten zullen de locatie in de Margriethal in diensten bemannen.

Door corona-verdachte patiënten te onderzoeken op 1 locatie houden we de huisartsenpraktijken in de regio ‘corona-vrij’, zodat daar patiënten met andere klachten kunnen worden behandeld. Ook beperken we zo het risico op besmetting van patiënten en medewerkers op de huisartsenpraktijken en de huisartsenpost. Tenslotte gaan we door deze maatregel zo efficiënt mogelijk om met de beschermende kleding die huisartsen dragen.

De gemeente zet verkeersregelaars in, maar omdat bezoekers alleen op afspraak komen, blijft het aantal bezoekers en geparkeerde auto’s beperkt.

“Het is van groot belang voor de gezondheid van iedereen, patiënten én huisartsen, dat mensen die misschien met het coronavirus zijn besmet, onderzocht worden op 1 locatie. Ook om zuinig om te gaan met beschermingsmiddelen, die er echt te weinig zijn”, aldus Ingeborg van der Geest, huisarts te Vlaardingen.

Burgemeester Cor Lamers van Schiedam: “Het aantal mensen dat aanklopt bij huisartsen neemt toe. Als gemeente werken we graag mee om de druk op de zorg te verlichten. De Margriethal is uitstekend geschikt te maken als externe huisartsenpost, zoals dat ook op andere plaatsen in het land gebeurt. Door er samen de schouders onder te zetten, hebben we dit in zeer korte tijd kunnen opzetten.”

Zondagavond heeft de burgemeester van Schiedam, Cor Lamers, een rondleiding gehad in sporthal Margriet. De sporthal is in zeer korte tijd omgetoverd tot speciale Corona-huisartsenpost. Dinsdag wordt de locatie vermoedelijk al in gebruik genomen. Ook de officier van dienst van de politie, brandweer en ambulance en medewerkers van het Rode Kruis hebben een rondleiding en uitleg gehad. De burgemeester prees alle betrokkenen voor het zo snel realiseren van een noodopvang om de verwachte toename van Coronapatiënten efficiënt op te kunnen vangen.

Foto’s: FlashphotoNL