Landelijk – KNMI en RIVM waarschuwen voor de hitte die de komende dagen wordt verwacht. Vrijdag en zaterdag wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.
Zondag doet de temperatuur waarschijnlijk een stapje terug en is er kans op onweer, maar het ziet er naar uit dat de zomerse warmte ook volgende week aanhoudt. Ook ‘s avonds blijft het warm en komt de temperatuur op veel plaatsen nauwelijks onder de 20 graden. Het KNMI spreekt van een tropische nacht als de minimumtemperatuur 20 graden of hoger is.
Nationaal Hitteplan
In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.
Klachten bij hitte
Warm weer geeft vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Daarnaast kunnen huidproblemen ontstaan zoals jeuk en huiduitslag.
Vanwege de hoge temperaturen is extra aandacht bij evenementen gewenst.
Maatregelen bij hitte
Bij hitte is het belangrijk dat men voldoende drinkt. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.
Zwemwater
Het is de komende dagen niet verstandig om zomaar in open zwemwater te springen, zo waarschuwen waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. De kans dat het water niet schoon genoeg is en gezondheidsklachten veroorzaakt, loopt snel op nu de temperatuur naar tropische waarden stijgt.
Op de website Zwemwater.nl kunt u de actuele situatie van het zwemwater in uw omgeving bekijken.
Neerslagtekort
Ondanks de flinke regenbuien eerder deze maand is de bodem in sommige delen van Nederland nog steeds droog. Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart met het tekort aan neerslag. Het potentieel neerslagtekort wordt berekend uit de hoeveelheid regen verminderd met de verdamping gedurende het groeiseizoen tussen april en september.
In de westelijke helft van het land is het neerslagtekort opgelopen tot 100 á 150 mm. In het oosten is meer regen gevallen en is op een aantal plaatsen sprake van een neerslagoverschot. Door het zonnige en zeer warme weer zal er de komende dagen veel water verdampen (zo’n 3 tot 5 mm per dag) waardoor het neerslagtekort snel oploopt.
Honden in auto’s
Warm weer is gevaarlijk voor honden. Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen.
Tijdens de zomer worden veel honden in een hete auto achtergelaten met helaas vaak de dood tot gevolg. De temperatuur in een auto kan in sommige gevallen binnen 10 minuten oplopen tot 50 à 60°C, de hond kan letterlijk geen kant op en raakt oververhit. Ook de ramen op een kier open zetten helpt niet! Laat daarom nooit uw hond achter in de auto op een warme zomerdag.