Home Delft 28 februari Een nachtdienst als burger in blauw bij Politie Delft

28 februari Een nachtdienst als burger in blauw bij Politie Delft

BurgerinBlauwfb

Delft – In de nacht van zaterdag 22 februari op zondag 23 februari heb ik (Daan van den Ende) een dienst mee gelopen als Burger in Blauw bij Politie Delft. De dienst begon om 23 uur. Op het bureau werd ik ontvangen met een lekker bakkie warme chocolademelk, waarna we aan het werk gingen.

Als eerste gingen we langs bij The Limit (uitgaansgelegenheid) in de Kromstraat, daar hebben we even gepraat met de beveiligers en de eigenaar van de club. Zij vertelde dat ze verwachten dat het een drukke maar gezellige nacht worden. Daarna zijn we ook even lang voetbalclub Full-Speed aan de Kerkpolderweg gereden, omdat ook daar een feest was die nacht. Ook daar zag alles er rustig uit.

Omdat het nog erg rustig is kwa meldingen besluiten we een alcoholcontrole te gaan houden op de Sebastiaansbrug, we zetten onze wagen beneden aan de brug neer, en door middel van sniffers controleren we of bestuurders alcohol op hebben. Na een aantal bestuurders te hebben gecontroleerd krijgen we opeens een melding.

Aan de X straat in de Delftse Wippolder staat een man met een vleesmes in de tuin, hij dreigt zichzelf iets aan te doen. Binnen enkele minuten zijn wij als eerste ter plaatse, ter plaatse blijkt dat de man al weer op de bank in de woonkamer zit. Alle messen waren al verstopt door de vrouw des huizes, wel is een deel van de familie het er niet mee eens dat wij op hun erf staan. Dat laten ze blijken door grof aan te slaan tegen ons. Ik besloot ondanks de bedreigingen te doen alsof ik me er niks van aantrok, maar vond het toch bijzonder hoe men zo agressief kan worden op mensen die je komen helpen. Na de ongeruste vrouw het advies te geven contact op te nemen met de huisartsenpost verlaten we het meld adres weer.

Even later staan we op de Oude Delft voor een melding geluidsoverlast bij een studentenhuis. We lopen enkele gangen door en treffen bij het einde van een van de gangen een ruimte aan waarin inderdaad muziek wordt gedraaid. We verzoeken de studenten om de muziek wat zachter/uit te zetten. Zij beloven dit te doen waarna wij weer vertrekken op de gang gebeurd echter nog iets raars, precies op het moment dat wij langs lopen vliegt er bij een studente kamer een deur open en staan er 3 naakte mannen in linie die plotseling in het rond beginnen te springen.

Na enkele rondjes gereden te hebben in het centrum van Delft komt er opeens een melding binnen van een groep jongeren die tegen een dienstvoertuig van de politie aan hebben staan plassen. Het ging om een groepje van 7 man, verder was er geen signalement beschikbaar wel dat ze zijn weg gelopen vanaf de Kromstraat richting de Beestenmarkt. Wij treffen even later een groepje van 2 jongens en een meisje aan ter hoogte van de Blokker aan de Pynepoort waarvan 1 jongen een opvallende zebrabroek aan heeft. We geven dit door aan de collega’s maar krijgen niet zo snel een reactie en besluiten door te rijden. Even later horen we via de porto een bevestiging dat inderdaad een van de jongens een zebrabroek aan had. We draaien ons direct weer om en vinden het groepje terug in de steeg tussen de BCC en de V&D. De jongeren worden gecontroleerd maar het bleek dat zij er niet mee te maken hadden. Zij kunnen hun weg daarna weer vervolgen.

We reden terug naar het bureau, toen we op de Zuidwal reden kwam er plots een auto zonder voorrang te geven de kruising op gescheurd. Omdat dit voertuig nogal opvalt, besluiten we de bestuurder even op een controle te belonen. De bestuurder blijkt te veel gedronken te hebben en moet mee naar het bureau. Het voertuig wordt even geparkeerd door een van de agenten en we vertrekken naar het bureau. Daar mag de bestuurder nogmaals blazen. De bestuurder blijkt bijna 2 keer de toegestane hoeveelheid alcohol op te hebben en krijgt daarvoor een behoorlijke bekeuring van 360 euro. (Zie onderstaande foto)

Na even wat gedronken en gegeten te hebben op het bureau willen we net weer beginnen aan een surveillance als er een melding binnenkomt van een inbraak in een bouwkeet in de Buitenhof in Delft. Omdat we met meerdere voertuigen onderweg gingen besloten wij over het fietspad langs de provinciale weg aan te rijden en de andere voertuigen via de Buitenhofdreef. Ter plaatste hebben we gezocht in en rondom de bouwkeet maar troffen we niks meer aan. Het leek er op dat de daders er vandoor waren. De melder werd door het bureau terug gebeld, de melder wist te vertellen dat de inbrekers nog steeds bij de keet zouden staan. Vreemd aangezien wij met 4 man om de keet heen stonden en niks zagen. We besloten de zoekactie te staken en gingen weer verder met onze surveillance.

Direct kwam er weer een melding binnen een man zou ongewenst in de tuin van een woning in de Vrijenban staan, weer rijden we met meerdere voertuigen aan. Onderweg kwam er steeds meer informatie binnen, zo zou de man door het raam heen staan te gluren en zou hij vaker op bezoek te komen. Omdat al 2 voertuigen voor ons ter plaatse waren en de man inmiddels staande gehouden was konden wij weer verder.

Nog voordat we omgekeerd waren kwam er al weer een melding uit de Buitenhof, opnieuw zouden er weer wat in de omgeving van dezelfde bouwkeet aan de hand zijn. Ditmaal zouden fietsen ingeladen worden in een rood busje, we gingen weer met meerdere voertuigen rijden, onderweg is geen van de voertuigen een rood busje tegen gekomen. De ‘fietsendieven’ zouden dus nog in de wijk moeten zijn, maar we troffen ze alweer niet aan. Na een zoektocht bleek dat het ditmaal de melding weer van dezelfde mevrouw af kwam. Daarnaast riep de melder “die jongen was er ook bij” en wees naar mij. Direct werd de situatie een stuk duidelijker. We hebben de zoekactie gestaakt en gingen de flat in om met de meldster te praten. Maar vlak voordat wij voor haar deur stonden kwam er alweer een melding binnen. Omdat deze voorrang had zijn wij weer naar beneden gerend.

Iemand had in paniek met de meldkamer gebeld nadat zij bijna van haar fiets was beroofd aan de Buitenwatersloot, de verdachte zou vanaf de brug van de Provincialeweg richting Den Hoorn lopen. Eenheden van bureau Delft, Westland en Rijswijk waren snel ter plaatse maar nergens was de man te vinden. We besloten weer terug te gaan naar de mevrouw in de Buitenhof. Na een gesprek met de vrouw bleek zij erg verward te zijn. Na overleg hebben we haar afgezet bij de huisartsenpost bij het RdGG en zijn we terug gegaan naar het bureau.

Even later ben ik met 2 andere agenten weer op surveillance gegaan. Rond half 6 in de morgen kwam er een melding binnen van de Mac Donalds aan de Kleveringweg in Delft, aldaar zou een groepje jongeren op de weg staan te dansen en het verkeer daarmee hinderen. Ook daar troffen we niks meer aan.

Langzaam aan kwam er een einde aan de dienst we hebben nog een aantal bekende plekken van de politie bezocht om te kijken of daar alles rustig was, op de HOP langs de A13 hebben we nog een persoon gecontroleerd maar ook daar bleek alles in orde.

De agenten waarmee ik heb gereden waren erg vriendelijk ze vertelde bij alle meldingen wat hun visie was en vroegen ook om mijn mening hoe iets aan te pakken. Het was een super leuke, gezellige en toch ook drukke nacht. Bijzonder om te zien hoe het meldingen rijden er vanuit de ogen van de agenten op de noodhulp uit ziet. Ook bijzonder om te zien hoe dankbaar mensen kunnen zijn maar ook hoe onrespectvol sommige mensen kunnen zijn. En zeker voor herhaling vatbaar!

Foto Daan van den Ende