De politie en het openbaar ministerie verwachten met de aanhouding van 46 personen in de leeftijd van 15 tot 45 jaar en afkomstig uit de regio Haaglanden een mogelijke gewelddadige confrontatie tussen bezoekers van de voetbalwedstrijd Club Brugge – Anderlecht van zondag 22 april te hebben voorkomen.
De politie kreeg in de aanloop van het weekend van 20 en 21 april meerdere signalen dat een grote groep Hagenaars deze wedstrijd zouden aangrijpen om op een gewelddadige wijze daarbij te interveniëren. Onder leiding van het openbaar ministerie startte de politie een strafrechtelijk onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat deze signaleren als serieus konden worden opgevat. Toen de groep zondagochtend 21 april aanstalten maakte om via een gecharterde touringcar de reis naar België te maken, greep de politie in. Alle inzittenden werden daarbij aangehouden op verdenking van Artikel 141a Wetboek van Strafrecht.
Harddrugs, sterke drank en zwaar illegaal vuurwerk
De politie doorzocht de touringcar en vond daarbij een flinke hoeveelheid zwaar en illegaal vuurwerk, de nodige softdrugs en circa 20 pony packs met harddrugs en XTC-pillen. Ook bleek dat de inzittenden meerdere flessen alcoholische drank bij zich te hebben. De politie gaat er van uit dat de inzittenden van de bus de drugs en het zware vuurwerk op de grond hebben laten vallen. De aangehouden verdachten werden overgebracht naar een politiebureau en daar in de loop van de dag gehoord. Als alle verdachten zijn afgehoord wordt het dossier ter verdere afhandeling ingestuurd naar het openbaar ministerie. Het OM neemt dan ook de beslissing omtrent verdere vervolging. De verwachting is dat de aangehouden verdachten in de loop van de dag in vrijheid worden gesteld. Eén verdachte moet blijven omdat deze 24-jarige Hagenaar nog werd gezocht voor zijn aandeel in de rellen met oud en nieuw in Ypenburg-Leidschenveen.
Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO)
Per 1 september 2010 is in artikel 141a van het Wetboek van Strafrecht strafbaar gesteld het opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van geweld tegen personen of goederen. Art. 141a Sr is ingevoerd als onderdeel van de zogenoemde Voetbalwet (officieel de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO). Met deze strafbaarstelling is opsporing van genoemde gedragingen, bijvoorbeeld in de vorm van afspraken die hooligans via sms-berichten, internetcontacten, telefoongesprekken en andere methoden van communicatie-uitwisseling van tevoren maken en die o.a. tot openlijke geweldpleging kunnen leiden, in een vroeg stadium mogelijk gemaakt. Politie en het openbaar ministerie (OM) kunnen dan op basis van een verdenking van deze gedragingen tot opsporing overgaan; het toepassen van bijzondere opsporingsbevoegdheden en voorlopige hechtenis is mogelijk. Het is een instrument voor het toenemend aantal situaties, waarin bij de politie bekend wordt dat hooligans informatie uitwisselen teneinde met elkaar de confrontatie te zoeken, veelal buiten stadions, al dan niet op een wedstrijddag.
Volgens enkele supporters nabij het politiebureau was van al het bovenstaande geen sprake en waren zij onderweg naar Brugge om aldaar een gezellig dagje uit te hebben. Zij hadden naar eigen zeggen cadeaus bij zich en was er geen enkel sprake van mogelijke rellen. Het schijnt vaker voor te komen dat de supporters op bezoek gaan bij een club in het buitenland.