Home Haaglanden Brandweer heeft handen vol aan grote brand Steenplaetsstraat Rijswijk

Brandweer heeft handen vol aan grote brand Steenplaetsstraat Rijswijk

Rijswijk – De brandweer is dinsdagochtend 16 juli gealarmeerd voor een brand in een bedrijfspand aan de Steenplaetsstraat in Rijswijk.

Ter plaatse bleek er in een bedrijfspand een brand te woedde in een printer. De brand in de printer, die gemaakt is om plastic te snijden op maat is mogelijk ontstaan door kortsluiting. Ter plaatse stond de gehele hal al vol met rook, omdat er veel plastic aanwezig was en dit snel smelten was de brand zeer heftig.

Omdat het voor de brandweer niet veilig was om het pand te betreden had de brandweer geen andere keus dan een buitenaanval te starten. Omdat snel duidelijk was dat de brand niet snel onder controle te krijgen was schaalde de brandweer op naar het sein “Zeer grote brand” en “GRIP 1”.

Brandweerwagens van omliggende kazerne’s zoals Leidschenveen, Wassenaar en Delft kwamen eveneens met spoed ter plaatse. De rook die vrij kwam bij de brand verspreidde zich snel over het bedrijventerrein richting de A4. De politie heeft mensen op straat weggestuurd uit de rook. Omliggende panden werden ontruimd en de brandweer gaf mensen advies om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

De brandweer heeft na enige tijd met een kraan de voorgevel van het pand eruit getrokken om goed zich te krijgen op de binnenzijde van het pand. Omdat niet precies duidelijk was waar de “hot-spots” zich bevonden is de hulp ingeschakeld van een speciaal Drone-team uit Rotterdam. Deze zijn met spoed ter plaatse gekomen en hebben met een drone rondom het pand gecirkeld.

De omgeving van de Steenplaetsstraat werd groots afgezet, de brandweer heeft met behulp van drie dompelpompen water uit omliggende sloten en kanalen gehaald om de aanwezige brandweerwagens te voeden met bluswater.

De brandweer heeft rondom het pand de zogeheten “Fire Defender” geplaatst. Dit zijn metalen buizen met gaten erin om objecten of panden af te schermen van eventuele hitte. Omdat niet duidelijk is hoe stabiel de constructie van het getroffen pand daadwerkelijk is komen stichting Salvage en specialisten van bouwtoezicht ter plaatse om het pand te beoordelen.

Hoe het er nu naar uit ziet gaat het pand volledig gesloopt moeten worden. De brandweer is nog enkele uren bezig met nablussen.

Brandweermannen die al langere tijd bezig zijn worden afgelost en kunnen ter plaatse een douche nemen en nieuwe kleding ontvangen.

Foto’s: Erwin van der Lem & Jasper Wennekes