Home De Lier Brandweer presenteert pilots

Brandweer presenteert pilots

De Lier – Op de brandweerkazerne De Lier in het Westland werd woensdag 11 april nieuwe ontwikkelingen van de brandweer Haaglanden gepresenteerd, die te maken hebben met ‘Vernieuwde Repressie’. ‘Pilots’ vormen een belangrijke schakel in de stappen die de brandweer neemt. In de pilots wordt getest hoe ideeën in de praktijk werken.

De komende jaren vormt Vernieuwde Repressie voor de VRH -samen met Brandveilig Leven- de hoofdlijn in de ontwikkeling naar Brandweer 2015, de brandweer van de toekomst. Vernieuwde Repressie richt zich op de manier waarop Brandweer Haaglanden de incidentbestrijding nóg beter kan organiseren. De vernieuwde repressie kan ervoor zorgen dat ook in de toekomst de brandweer voldoet aan de wensen en eisen van de (complexere) samenleving. Goede brandweerzorg tegen acceptabele kosten. Dat kan mogelijk worden door meer maatwerk, wat past bij de behoefte van de burgers en de risico’s van het verzorgingsgebied.

Motor Ondersteuning Brandweer (MOB)
Het idee achter de MOB (Motor Ondersteuning Brandweer) is om snel bij een incident te kunnen zijn en daar als verkenner te kunnen bepalen of er meer – of minder voertuigen en mensen nodig zijn om het incident te kunnen aanpakken. Tevens kan de MOB zelfstandig kleine klussen afhandelen zoals het plaatsen van een airbaghoes of het uitvoeren van een koolmonoxidemeting. De MOB zal ook worden ingezet tijdens evenementen. Er wordt dan een team gevormd met drie motoren van politie, brandweer en ambulance. Deze pilot wordt uitgevoerd in Den Haag, een gedeelte van Rijswijk en Leidschendam-Voorburg.

De brandweermotor is een BMW RT-1200, hetzelfde type als gebruikt wordt bij de verkeerspolitie en de ambulancedienst. De motor is voorzien van een Firexpress blusinstallatie met 2x 25 liter zgn. premix (water met schuimvormend middel). Het blussysteem wordt aangedreven door een standaard ademluchtcilinder, waarbij de luchtdruk het water met kracht door een soort zeef laat stromen, hierdoor ontstaan kleine druppels. Achterop de motor zit een bluslans, waarmee de bediener met een gebonden straal of een sproeistraal kan blussen. Bij de sproeistraal ontstaat een schuimdeken. In de koffer achterop de motor zitten diverse materialen, meetapparatuur en een compacte AED.

Oppervlaktereddingen op zee
Deze pilot draait al volop in Den Haag, stadsdeel Scheveningen, waarbij de brandweer wordt gealarmeerd bij een drenkeling in zee op momenten dat de reddingsbrigade niet op het strand aanwezig is. Het speciale duinvoertuig van de brandweer met vier mensen, en de strandjeep (die voor dit doel in de uitruk van Scheveningen staat) met twee mensen, rukken dan uit.

De strandjeep is voorzien van zijn twee Rescue Boards (surfplanken) en wetsuits. Hiermee kan de redding op zee (tot 200 meter vanuit de waterlijn) uitgevoerd worden. De jeep kan tijdens de inzet dienen als uitzicht platform om oog te houden op de drenkeling.

Snel Interventievoertuig met een bemanning van 4 personen (SIV4)
Deze pilot draait om een kleine basiseenheid. Het voertuig rukt uit bij alle soorten incidenten in plaats van de reguliere grote eenheid. De SIV is bemand met vier personen die bij voorkomende klussen kunnen redden of de eerste maatregelen kunnen nemen.

Het voertuig is een omgebouwd waterongevallenvoertuig (WO) met vier zitplaatsen voor een chauffeur, twee manschappen en een bevelvoerder, een blussysteem en materiaal om reddingen te kunnen verrichtingen.

De bemensing van de SIV4 zal meer flexibel optreden dan de standaard tankautospuit met een zeskoppige bemensing. Omdat het voertuig een relatief eenvoudige blusinstallatie heeft zal de chauffeur makkelijker de manschappen kunnen helpen en ondersteunen bij de werkzaamheden. De SIV4 is gereed gemaakt voor brandbestrijding, technische hulpverlening, ongevallen gevaarlijke stoffen en waterongevallen. De blusinstallatie op de SIV4 is een One-Seven 800 systeem, de lichtere variant van het systeem dat in de nieuwste tankautospuiten van Brandweer Haaglanden is gemonteerd. De watertank heeft een capaciteit van 400 liter.

Snel Interventievoertuig met een bemanning van 2 personen (SIV2) met een Tankautospuit bemand door 4 personen (TS4)
Deze pilot gaat gedraaid worden in Midden-Delfland. Bij kleine klussen kan een klein voertuig (het snelle interventie voertuig) worden ingezet wat onnodige belasting van de vrijwilligers voorkomt. De vrijwillige collega’s worden overdag opgeroepen van werk, school of huis. Bij grote incidenten kan de brandweer gesplitst uitrukken; de SIV2 kan al naar een incident gaan en indien nodig volgt een grotere eenheid (TS4) die aanvullend wordt ingezet.

Voor deze pilot is een waterongevallenvoertuig (WO) omgebouwd tot SIV. Dit voertuig heeft een blussysteem en materiaal voor reddingen en de eerste inzet. Het blussysteem is van het merk Firexpress en wordt aangedreven door een elektrische hoge drukpomp die wordt gevoed door een aggregaat.

Tankautospuit met een bemanning van 4 personen (TS4)
Tot slot zal in Naaldwijk een pilot starten om met een bestaande eenheid met minder mensen uit te rukken. Bij veel klussen is de huidige bezetting niet nodig. Door goed op te schalen en bij risicovolle situaties direct al met meer eenheden uit te rukken, is dit mogelijk. Ook deze pilot wordt uitgevoerd vanwege de beschikbaarheid van vrijwilligers en de wens om deze collega’s niet onnodig van huis of werk weg te roepen. Bij de pilot TS4 zal daarom met vier personen worden uitgerukt, tijdens de daguren. Een snelle back-up maakt onderdeel uit van deze pilot.


Foto’s Erwin van der Lem