Home De Lier Crimineel netwerk opgerold

Crimineel netwerk opgerold


Den Haag – Een ogenschijnlijke simpele inbraak in een woning in Pijnacker-Nootdorp waarbij enkele telefoons werden gestolen, was het begin van een onderzoek, dat leidde naar een criminele organisatie die zich op grote schaal bezig hield met skimming in heel Nederland. De recherche zette fors in om de daders van deze woninginbraak te achterhalen. Uit het onderzoek kwam een bijzonder element naar voren en leidde het spoor naar Roemenië.
Landelijk actief crimineel netwerk
Al snel bleek dat het ging om een landelijk actief Roemeens crimineel netwerk. Het Inter Regionaal Fraudeteam van Politie Haaglanden (IFT) nam het onderzoek van het wijkbureau over. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er dagelijks in heel Nederland skimapparatuur geplaatst werd door negen zogenaamde cellen en dat er gecasht werd in het buitenland, waaronder de Dominicaanse Republiek. Een cel bestaat uit een aantal deelnemers in een hiërarchische structuur. Van leidinggevende tot technisch personeel tot plaatsers van skimmapparatuur en ‘reguliere’ onderhoudsmonteurs.

Samenwerking met Roemenië
Toen de Roemeense autoriteiten aan Politie Haaglanden een rechtshulpverzoek uitbrachten waarin enkele namen en verdere aanknopingspunten werden genoemd, wist het rechercheteam dat ze op de goede weg zaten. Door de samenwerking met de Roemenen verder te intensiveren werd een aanzet gegeven om de organisatie volledig in beeld te krijgen.

Conference call met Roemenië
Via een wekelijkse conference call met de Roemeense rechercheurs werd informatie uitgewisseld. Dit resulteerde 16 januari in vijftien aanhoudingen in vier plaatsen in Roemenie waaronder Bacau. Zes daarvan zijn verdachten in het onderzoek dat in Nederland gehouden wordt. De andere verdachten werden door de Roemeense politie voor daar gepleegde strafbare feiten aangehouden. In Rotterdam en Schiedam werden tegelijkertijd twee zoekingen door het IFT gehouden. In een van deze panden werd een compleet skimlaboratorium aangetroffen, waaronder mallen om pasmondjes na te maken, verf, gereedschap, koperen platen, piepkleine camera’s (ter grote van een speldenknop), diverse opslagmedia, laptops, batterijen, een sigarettendoosje met daarin tien pasjes van een landelijke winkelketen waarop data gezet kon worden. Alles om vanaf het begin af aan skimapparatuur te kunnen vervaardigen en uiteindelijk met de data van de gegevensdragers te kunnen cashen. Uit onderzoek bleek de data op de winkelpasjes afkomstig te zijn van geskimde bankpassen. De bijbehorende pincodes stonden op de bankpassen geschreven.

Nader dataonderzoek
Na onderzoek van de gegevensdragers (usbsticks) kwam een grote hoeveelheid data naar voren dat nog onderzocht moet worden. Dit vindt in nauwe samenwerking met Equens (één van de grootste partijen in Europa op het gebied van verwerking van girale en cards-gerelateerde betalingen) plaats. Uit een 1e inschatting van de ruwe data blijkt dat er mogelijk nog ongeveer 40 tot 50 nieuwe skimincidenten (plaatsingen) aan de verdachtengroep te koppelen zijn. In een personenauto veel skimapparatuur aangetroffen waaronder een complete betaalunit van een benzinestation die van diefstal afkomstig bleek te zijn. Het is bekend dat betaalunits worden gestolen om kennis op te doen om later te kunnen manipuleren en na te maken.

Nieuwe aanhoudingen
De onderzoeken die zowel in Roemenië als Nederland plaatsvonden, leverden een goed beeld op van deze criminele organisatie en leverden bewijs tegen de verdachten. De verwachting is dat dit resulteert in een langdurige gevangenisstraf in Roemenië. Naast de vijftien verdachten die in al Roemenië zijn aangehouden, heeft Nederland tegen twee verdachten een Europees Arrestatiebevel (EAB) uitgevaardigd. Een van hen is op 27 januari aan Nederland overgeleverd. Eind januari werd bij een koperdiefstal in Dordrecht de voorlopig laatste verdachte aangehouden.

Lucratieve handel
Jaarlijks gaat het om zeer grote bedragen die in de miljoenen lopen. We zien sinds half december 2011 een afname van het aantal skimincidenten”, zegt Joop Verheijen van Equens. “Dit komt deels omdat de leden van de organisatie de kerstdagen graag in eigen land wilden vieren én door de aanhoudingen in Roemenië, die deze kerstvakantie ongewild verlengde. In 2009 was dat 36 miljoen euro en in 2010 bijna 20 miljoen euro. Naar verwachting wordt in 2011 weer het niveau van 2009 bereikt. Een deel van de schade is aan deze dadergroep toe te wijzen.”