Den Haag – Met mooi weer gaan straks de ramen en deuren weer open. Om bewoners te waarschuwen voor insluiping verspreidt de politie in de week van maandag 18 tot en met vrijdag 22 mei witte voetjes.
Met het mooie weer in het vooruitzicht gaan politieagenten de wijken en buurten in om via openstaande ramen of deuren een zogenaamd ‘wit voetje’ in woningen neer te leggen.
De politie wordt daarbij geholpen door gemeenten, buurtpreventen en scholieren. Met deze actie wil de politie laten zien hoe makkelijk het voor een insluiper is om binnen te komen en spullen te stelen.
Het aantal inbraken is nog steeds hoog. De politie maakt zich daar ernstige zorgen over. Natuurlijk doet de politie er alles aan om de daders te pakken, zoals een uitgebreid forensisch onderzoek en een buurtonderzoek. Maar de dader heeft dan al wel toegeslagen. Het voorkomen van een inbraak is minstens net zo belangrijk. Want soms wordt het een insluiper ook wel erg gemakkelijk gemaakt.
Met mooi weer staan ramen en deuren af en toe wagenwijd open. En niemand die in de gaten houdt of er iemand naar binnen glipt.
Tijdens eerdere acties bleek dat nogal wat bewoners zich niet bewust zijn van de risico’s als ramen en deuren openstaan en er niet direct toezicht is in de betreffende woonruimte. U kunt voorkomen dat in een moment van onachtzaamheid uw waardevolle spullen worden gestolen.
Hoe u het insluipers moeilijk maakt
Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet onbeheerd, ook niet om te douchen, slapen of bijvoorbeeld boven te stofzuigen. Leg ook geen waardevolle spullen in het zicht, zoals laptop, fotocamera of portemonnee.
Sluit ’s nachts ramen en deuren. Inbrekers of insluipers hebben maar weinig ruimte nodig om binnen te komen. Kijk dus ook uit met een open bovenlicht.
Toch een raampje open? Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of een raam wat is voorzien van een goedkeurde barrièrestang of –rek.
Laat geen sleutels aan de binnenkant van een deur of raam in het slot zitten.
Registreer uw eigendommen
Regelmatig vindt de politie bij inbrekers buit terug, maar kan niet achterhalen van wie deze is. Wie zijn eigendommen registreert, heeft meer kans ze terug te krijgen. Registreer daarom nu de kenmerken van uw waardevolle bezittingen op de registratiekaart en bewaar deze goed. Geregistreerde eigendommen leveren ook meer sporen op naar inbrekers! Meerdere inbraken kunnen bijvoorbeeld aan dezelfde dader gekoppeld worden en daders kunnen langere straffen krijgen.
Hoe registreert u?
U kunt de registratiekaart invullen maar u kunt ook het uitgebreidere kostbaarhedenregistratieformulier van Politiekeurmerk downloaden of de ‘app’ van www.stopheling.nl gebruiken. Met deze ‘app’ kunt u ook controleren of te koop aangeboden goederen als gestolen geregistreerd staan. U voorkomt daarmee dat u zelf (onbewust) aan heling doet!
Op www.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten. Deze beschrijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen. Installeer ook track-and-trace-software op uw mobiele telefoon, laptop en/of tablet om deze makkelijker op te kunnen sporen.