Home Dienst Speciale Interventies (DSI)

Dienst Speciale Interventies (DSI)

De Dienst Speciale Interventies (DSI) is een nieuwe dienst waarin alle speciale eenheden van politie en defensie samenwerken. Aanleiding voor de oprichting van de DSI is de arrestatie eind 2004 van twee leden van de Hofstadgroep in Den Haag. Bij de eerste poging raakten leden van het arrestatieteam Haaglanden dat aanvankelijk hiervoor werd ingezet, zwaargewond toen een van de terroristen een handgranaat naar hen gooide. Uiteindelijk hadden speciale eenheden toen een hele dag nodig om de daders veilig in te kunnen rekenen. Om dit soort heikele situaties voortaan te voorkomen, zijn er met de DSI voor het eerst politietaken samengevoegd met defensiewerkzaamheden. Met de nieuwe Dienst Speciale Interventie moet een slagvaardige organisatie ontstaan waardoor speciale eenheden zo snel mogelijk zijn in te zetten.

De DSI heeft tot taak onder alle omstandigheden verdachten van terroristische misdrijven of grof geweld aan te houden, tegen te houden of in het uiterste geval uit te schakelen. De DSI bestaat uit de Unit Interventie, een scherpschutterscapaciteit en een staf. Beheersmatig blijven de overige eenheden van het huidige stelsel, zoals de Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE’n) van de politie, de AOE van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) KMar en de Unit Interventie Mariniers, onder de verantwoordelijkheid van respectievelijk de regiokorpsen en het ministerie van Defensie vallen.

Het hoofd DSI zal voor wat betreft de daadwerkelijke inzet bij terrorismebestrijding en de aanpak van grof geweld verantwoordelijk zijn voor de operationele aansturing van de Unit Interventie, de scherpschutters en de unit Interventie Mariniers. Ook indien AOE’n in gezamenlijkheid met de overige eenheden worden ingezet, vallen die onder de operationele aansturing van het hoofd DSI. De DSI is een overkoepelende eenheid binnen het stelsel; wanneer een of meer speciale eenheden daadwerkelijk worden ingezet voor terrorismebestrijding of de aanpak van grof geweld, gebeurt dat onder de vlag van de DSI en voert het hoofd van de DSI het bevel.

Om zijn taak goed en proportioneel te kunnen uitvoeren, kan de DSI aan de meest uiteenlopende situaties binnen het gehele geweldsspectrum het hoofd bieden. De DSI is met name gespecialiseerd in het uitvoeren van kleine high risk operaties. De inzet van de DSI kan grote consequenties hebben. Daarom wordt hierover op het hoogste niveau beslist zeker als het een nationaal belang betreft.

Bij grootschalige calamiteiten kan de DSI worden uitgebreid met de arrestatieteams van de regiokorpsen en de Koninklijke Marechaussee en de Unit Interventie Mariniers. De DSI is 7 dagen per week, 24 uur per dag paraat.In bepaalde gevallen is het in Nederland mogelijk speciale eenheden van politie en defensie in te zetten. Bijvoorbeeld bij het beeindigen van levensbedreigende situaties. Of voor het aanhouden van vuurwapengevaarlijke en/of van terrorisme en grof geweld verdachte personen.

Het oude stelsel van speciale eenheden is herzien om meer samenhang in het stelsel te waarborgen en om te zorgen voor een optimale aanpak van het hedendaags terrorisme.
Daartoe is op 1 juli 2006 de nieuwe, overkoepelende Dienst Speciale Interventies (DSI) bij het Korps landelijke politiediensten opgericht.Deze dienst is belast met de operationele aansturing van de speciale eenheden in het geval van terrorismegerelateerde situaties, situaties van grof geweld en in bijzondere gevallen. De minister van Justitie beslist over de inzet van de DSI. Hij wordt daarbij geadviseerd door een beleidsteam. Een uitzondering daarop is dat de minister van Justitie de voorzitter van het College van PG’s heeft gemandateerd om in een aantal situaties te beslissen over de inzet. De inzet van de DSI vindt plaats onder gezag van het OM.

Foto’s Remco Suiker & Flashphoto.nl