Delft – De eLocker App is preventief doordat het de reiziger helpt bij het vinden van een vrij rek, het de fiets bewaakt en bij terugkomst de reiziger verwijst naar de locatie van de fiets. Verder geeft de eLocker de reiziger aan hoe lang de fiets in de stalling mag blijven staan voordat die door de gemeente wordt verwijderd. De App is ook reactief omdat het de politie met de nodige informatie voorziet die nodig is om gestolen fietsen te vinden.
Het gaat hier om camerabeelden van de diefstal, de fiets eigenaar, het framenummer en het merk van de fiets. Verder zorgt de eLocker ervoor dat stalling medewerkers efficiënter kunnen werken doordat ze geen “verloren” fietsen meer hoeven te zoeken en effectiever op kunnen treden om daadwerkelijk fietsdiefstal te voorkomen.
Het team achter de eLocker
Het team achter de eLocker App bestaat uit drie (afstuderende) Technische Universiteit Delft studenten. Eén van hen heeft al ruim 6 jaar bij de NS Fietsenstalling Delft gewerkt en kent daarom de dagelijkse gang van zaken en de heersende problematiek die reizigers, politie en stallingmedewerkers ondervinden.
Hoe werkt het?
Een reiziger komt bij Delft station aan en gebruikt de eLocker om snel een vrij rek te vinden. Eenmaal in het rek, beveiligt de eLocker (op aanwijzing van de reiziger) de fiets door een koppeling te maken van de volgende elementen: het rek, de App, het framenummer/merk van de fiets, de computer in de stalling/winkel en de camera die zicht heeft op de fiets. Bij terugkomst wijst de eLocker de klant naar het juiste rek en verwijdert de eLocker de koppeling (op aanwijzing van de reiziger).
In totaal zal het gebruik van de App slechts een kwestie van enkele (1 a 2) seconden in beslag nemen. Bij poging tot diefstal, wordt de fiets uit het rek verwijderd zonder de “ontkoppel-aanwijzing” van de reiziger, en slaat de eLocker alarm: de reiziger ontvangt een bericht (per mail, App en/of sms), de stalling medewerkers worden naar het relevante rek verwezen, andere reizigers met eLocker in de buurt krijgen een bericht (via Wi-Fi lokalisatie) en de relevante camera slaat de beelden automatisch op.
De stalling medewerkers lossen het probleem op en indien dit niet mogelijk is beschikt de politie over relevante informatie (beelden, fiets en eigenaar informatie) om alsnog de fiets/dief op te sporen.
Foto’s & Jasper Wennekes