Delft – De politie hield vorige week een 28-jarige Rotterdammer aan op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal en oplichting van tenminste 23 bejaarden slachtoffers.
De recherche startte recentelijk een onderzoek toen de politie meerdere aangiften kreeg van vooral oudere en bejaarden personen, waarbij de frauduleuze werkwijze dezelfde was.
In vrijwel alle gevallen belden de gedupeerden een taxi. Vervolgens vervoerde de chauffeur de ouderen naar diverse uitstapjes, familiebezoek of om boodschappen te laten doen. Bij het instappen pakte de bestuurder – onder het mom van behulpzaamheid – hun tas. Het vermoeden bestaat dat de verdachte in die korte tijd de tassen opende en de betaalpassen van de slachtoffers eruit haalde. Uit de inmiddels vastgelegde aangiften is gebleken dat de betaalpassen verwisseld werden. Hierdoor hadden niet alle gedupeerden direct door dat hun pas weg was.
Kort na het wegnemen van de pas, kregen de betrokkene een telefoontje van iemand die zich voordeed als medewerker van de bank. Deze persoon wist in veel gevallen de pincode van de gedupeerden te ontfutselen. Op deze wijze zijn grote bedragen buit gemaakt. Het onderzoek is nog in volle gang, de recherche sluit meer aanhoudingen niet uit.
De bank belt nooit
De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit “hen niet zal overkomen”. Ook niet als iemand van de “bank” of de “politie” belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiĆ«le instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844