Home Haaglanden 14 september Schietpartij in Zoetermeer, meerdere slachtoffers

14 september Schietpartij in Zoetermeer, meerdere slachtoffers

20130914_54

Zoetermeer – Bij een schietpartij in Zoetermeer raakten zaterdag 14 september in de vroege ochtenduren drie personen gewond. De politie hield na een korte achtervolging een 36-jarige verdachte uit Amsterdam aan.

Omstreeks 05.30 uur zagen agenten via het cameratoezicht dat op het Theaterplein een vechtpartij gaande was waarbij een flinke oploop ontstond. Kort daarop kreeg de politie meerdere meldingen over een schietpartij op dezelfde locatie. Alle beschikbare politie-eenheden werden ter plaatse gedirigeerd. Personeel van de centrale meldkamer van de eenheid Den Haag zorgde dat meerdere politie-eenheden uit de regio ter ondersteuning van het incident ter plaatse kwamen.

Toen de eerste agenten op het Theaterplein ter plaatse kwamen, troffen zij daar meerdere personen gewond aan. In totaal bleek dat er drie personen in de leeftijd van 20-26 jaar oud door vuurwapengeweld waren geraakt. Deze personen hadden meerdere schotwonden in been en heup. Politieagenten verleenden direct de 1e noodzakelijke medische zorg die korte tijd later door personeel van de ambulancedienst werd overgenomen.

Zoektocht verdachte
Vrijwel direct vond er een zoektocht plaats naar de vermoedelijke schutter. Meerdere omstanders verstrekten de politie een signalement van deze verdachte. Een van de politie-eenheden zag een man die voldeed aan het signalement vanaf het Zoetermeerse stadscentrum op een bromfiets wegrijden. Zij zetten direct de achtervolging in en sommeerden de man om te stoppen. De verdachte weigerde dat. Ook na het aanroepen dat er geweld zou worden gebruikt, bleef de man doorrijden.Tijdens de achtervolging is door politiepersoneel meerdere keren ter aanhouding op de verdachte geschoten.

Via het Zoetermeerse stadshart reed de man naar de Reimstraat-Bordeauxstraat-Italiëlaan alwaar hij met zijn bromfiets onderuit ging en het nabij deze wegen gelegen water in dook. Achtervolgd door enkele agenten die ook te water gingen zwom de man naar de overkant en rende richting de Dumeelaan. Hij kon korte tijd later door politiepersoneel van de hondenbrigade kon de man, die zich trachtte te verstoppen in de beschoeiing, aanhouden. De verdachte, een 36-jarige man uit Amsterdam werd tijdens de aanhouding door de politiehond gebeten, maar bleek verder niet gewond te zijn geraakt.

Hij werd na behandeling door de GGD overgebracht naar het politiebureau en ingesloten ten behoeve van verhoor. De politie creëerde meerdere plaatsen delict (PD’s). Op het Theaterplein, Amsterdamstraat, Italiëlaan en Dumeelaan werd een groot onderzoek gestart. Aan de politieactie deden enkele tientallen agenten mee. De politie stelt een onderzoek in naar het schietpartij en de achtergronden daarvan. Omdat de rol van de bij het incident betrokken slachtoffers niet duidelijk is, werden ook zij aangehouden.

Reactie politieleiding
Directeur operatiën Paul van Musscher van de eenheid Den Haag prees de snelle gecoördineerde actie. “Door snelle opschaling, vakkundige inzet en met inachtneming van de veiligheid van omstanders, slachtoffers en collega’s werd onder moeilijke omstandigheden goed en professioneel opgetreden waarbij het uiteindelijke resultaat, de aanhouding van de verdachte, als kroon op het werk mag worden gezien.”

Oproep getuigen
Bent u getuige geweest van dit incident of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het achterhalen van de toedracht en achtergronden van het incident? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

20130914_4

20130914_43

20130914_38

20130914_32

20130914_94

20130914_82

20130914_130

20130914_119

20130914_88

Foto’s Ben Boukes