Home De Lier 15 augustus Politie ontdekt wapenarsenaal in woning Rijswijk

15 augustus Politie ontdekt wapenarsenaal in woning Rijswijk

munitie_1

Rijswijk – Bij de controle van een verlofhouder in Rijswijk troffen agenten woensdagavond 13 augustus meerdere vuurwapens en een grote hoeveelheid munitie aan, waarvoor de man geen toestemming had. Zijn verloven zijn direct ingetrokken, alles is in bewaring of in beslag genomen.

De agenten bezochten rond 20.00 uur de woning van een 68-jarige man in Rijswijk in het kader van een reguliere, wettelijke controle. De man had toestemming om zowel enkele wapens als een munitieverzameling te houden. Bij de controle zagen de collega’s al snel dat er her en der in het huis open en bloot munitie van verschillende kalibers lag. Toen de man hen langs verschillende kamers leidde, troffen zij onder andere meerdere vuurwapens, zware munitie, zwaarden en messen of bajonetten aan.

Omdat er zo zichtbaar al zoveel munitie en wapens waren te zien, werd in overleg besloten nog diezelfde avond een zoeking te starten. Daarbij troffen collega’s niet alleen veel bajonetten en een grote hoeveelheid munitie aan, maar ook enkele grotere granaten. Ook werd een dubbelloops hagelgeweer aangetroffen.

Spoedintrekking verloven

De collega’s verzamelden alle wapens in twee kamers, die werden verzegeld. Ook werd een spoedintrekking van beide verloven geregeld. Medewerkers van het team bijzondere wetten en forensische opsporing troffen tijdens het leegruimen van de kamer nog verschillende verlofplichtige wapens aan, waarvoor de man geen vergunning had. Het ging om onder meer drie revolvers, waarvan er één bleek doorgeladen, een startpistool en drie werpmessen.

Afgevoerd EOD

Bij het leegruimen bleek dat er dusdanig veel verdacht militair materiaal in huis aanwezig was, dat dit uit veiligheidsoverwegingen werd beoordeeld door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie en vervolgens afgevoerd ter vernietiging. Het ‘veilige’ deel van de munitie is in bewaring genomen en wordt in afwachting van de bestuurlijke procedure opgeslagen. Er moet nog worden geïnventariseerd hoeveel munitie het betreft.

munitie_2

rev1

Foto’s Politie Eenheid Den Haag