Home Haaglanden 26 juli 8 aanhoudingen bij inval koffiehuis

26 juli 8 aanhoudingen bij inval koffiehuis

hoefkade-koffiehuis-drf-8767

Den Haag – Een inval in een koffiehuis aan het Weteringplein resulteerde vrijdagavond 26 juli in acht aanhoudingen en de inbeslagname van bijna 1000 euro en ruim 3 kilo hasj. Na diverse aanwijzingen dat er vanuit het koffiehuis verdovende middelen werden verhandeld, startte politiebureau Hoefkade een onderzoek. Uit onderzoek bleek dat het koffiehuis veelal bezocht werd door bezoekers die binnen een minuut het pand weer verlieten, wat past bij de handel in verdovende middelen in plaats van bij het drinken van een daadwerkelijke kop koffie.

Schepactie
Op basis van de onderzoeksresultaten werd, in overleg met de officier van justitie, werd vrijdagavond een zogeheten schepactie gehouden waarbij de kortstondige bezoekers werden aangehouden nadat zij het pand verlieten. Tijdens de fouilleringen op grond van de Opiumwet werd bij vier bezoekers een gebruikershoeveelheid hasj aangetroffen die zij naar eigen zeggen in het koffiehuis hadden gekocht. Deze vier verdachten (3 mannen en een vrouw) varieerden in leeftijd van 22- 28 jaar en kwamen respectievelijk uit Den Haag, Zoetermeer en Hoorn.

Afzettingen
Op basis van de verklaringen van de “geschepte” bezoekers besloot de officier van justitie het koffiehuis direct na de actie binnen te treden. Om een veilige werkruimte te creëren en de privacy van verdachten zoveel als mogelijk te waarborgen zijn er rondom het koffiehuis afzetschermen geplaatst en is er een drugshond ingezet.

Aanhoudingen
In het koffiehuis werden de 60-jarige eigenaar en een 39-jarige medewerker van het koffiehuis aangehouden, alsmede twee aanwezige bezoekers. Ook deze bezoekers bleken gebruikershoeveelheden hasj bij zich te dragen. Deze medewerker probeerde tijdens zijn aanhouding nog ruim 12 gram hasj weg te gooien, wat werd belet door agenten van de aanhoudingseenheid.

Parate Peloton
Het koffiehuis werd door het Parate Peloton doorzocht , daarbij werd ook een verdovende middelen hond ingezet. In het pand werden op diverse plekken verdovende middelen aangetroffen en in beslag genomen. Ook in de bijbehorende garage werden verdovende middelen aangetroffen, alsmede een gevulde patroonhouder van een pistool. In een jeep die in de garage stond, werden ook verdovende middelen aangetroffen. De jeep is in het belang van het onderzoek in beslag genomen. In totaal werd in beide panden 950 euro cashgeld en ruim 3 kilo hasj in beslag genomen.  De eigenaar en de medewerker zitten nog vast en worden maandag voorgeleid aan een rechter-commissaris. De aangehouden bezoekers zijn na verhoor heengezonden.

hoefkade-koffiehuis-drf-8796

hoefkade-koffiehuis-drf-8816

Foto’s Politie

DSC_0002

DSC_0008

DSC_0027

DSC_0031

DSC_0033

Foto’s Richard Mulder