Home Delft 3 april Doorbraak in onderzoek overval Plusmarkt Delft

3 april Doorbraak in onderzoek overval Plusmarkt Delft

aanhouding verdachte overval plusmarkt Delft

Delft – Het speciale overvallen team van de politie-eenheid Den Haag ‘Twister’ kon na een lang en intensief onderzoek deze week een doorbraak forceren in het onderzoek naar de gewapende overval op de Plusmarkt in oktober vorig jaar in Delft. In nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie in Den Haag werd een grote actie voorbereid en hield de politie dinsdag 1 april vier verdachten aan. Op zeven locaties werd onder leiding van de rechter-commissaris doorzoekingen verricht.

aanhouding verdachte overval plusmarkt Delft

aanhouding verdachte overval plusmarkt Delft

Overval
Twee mannen overvielen dinsdag 15 oktober op de Elzenlaan in Delft een filiaal van de Plus. De gemaskerde mannen kwamen omstreeks 12.15 uur het winkelmagazijn binnenlopen en bedreigden het personeel met een wapen. Er waren op dat moment meerdere personeelsleden in het magazijn aanwezig. Ze dwongen één van de personeelsleden om naar de kluis te gaan en daar geld uit te halen, terwijl de rest van het personeel werd bedreigd. De daders vertrokken destijds met een groot geldbedrag.
Rechercheonderzoek

Het rechercheonderzoek dat direct na de overval werd opgestart leidde naar een groep verdachten uit Delft en Rotterdam. De verdachten in de leeftijd van 18, 22, 24 en 42 jaar werden bij de aanhoudingsactie in de vroege ochtenduren van hun bed gelicht. Op zeven locaties in Delft en Rotterdam doorzoekingen in onder andere de woningen van de verdachten verricht. Aan de politieoperatie namen ruim 60 mensen deel. Twee verdachten werden door het arrestatieteam aangehouden.

Verdenking
De nu aangehouden verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij de overval op de Plus, het uitvoeren van voorbereidingshandelingen met betrekking tot een of meerdere overvallen en verboden wapenbezit. De verdachten zijn in verzekering gesteld, zitten in beperkingen en worden vrijdag 4 april voorgeleid aan de rechter-commissaris. De 22-jarige Rotterdammer wordt alleen verdacht van de Wet Wapens en Munitie (verboden wapenbezit).

Focus op overvallen
De aanpak van overvallen heeft hoge prioriteit bij de politie en het Openbaar Ministerie. Daarom beschikt de politie-eenheid Den Haag over een speciaal overvallenteam ‘Twister’ dat samen met wijkbureaus onderzoeken verricht op het gebied van overvallen. Ook wordt het toezicht op zogenoemde ‘hot spots’ verscherpt en zit de politie potentiële daders dicht op de huid. Met het OM zijn afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen; ook hanteert het OM zwaardere strafeisen. Daarnaast worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan. Het aantal overvallen daalde door deze inspanningen de afgelopen jaren fors, ook in 2013 was er sprake van een reductie. Al is elke overval er één teveel.

Foto’s Politie Haaglanden