Home Den Haag Update: 53-jarige man uit Rijswijk zwaargewond na laffe mishandeling Laan van Wateringse...

Update: 53-jarige man uit Rijswijk zwaargewond na laffe mishandeling Laan van Wateringse Veld Den Haag

 

Den Haag – Een 53-jarige man uit Rijswijk heeft woensdagmiddag 25 maart zware verwondingen opgelopen na een laffe, maar zware mishandeling op de Laan van Wateringse Veld in Den Haag.

Rond 15.00 uur liep het slachtoffer samen met zijn vriendin op het pad van de Laan van Wateringse Veld bij de Romeinenbrug. Daar stuitten zij op een groep van 10 à 15 jongeren die het pad blokkeerden. De man vroeg of de jongeren ruimte wilden maken zodat hij en zijn vriendin met anderhalve meter afstand van de groep over het pad konden lopen. Aanvankelijk gaven de jongeren hieraan gehoor, maar toen het slachtoffer de groep passeerde werd hij plotseling aangevallen door een van de jongeren. De man viel na wat duw- en trekwerk op de grond, waarna hij meerdere rake klappen en schoppen tegen zijn lichaam moest incasseren van verschillende jongeren. Het slachtoffer is met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd en heeft aangifte gedaan. Van de jongeren ontbreekt ieder spoor. De politie onderzoekt de zware mishandeling.

Het slachtoffer kon geen duidelijk signalement van de verdachten geven. Wij ontvingen een video waarop de verdachten goed zichtbaar zijn.

Vier aanhoudingen voor mishandeling op Laan van Wateringse Veld

Den Haag – Vier verdachten zijn dinsdagochtend 12 mei aangehouden voor de mishandeling van een man op woensdagmiddag 25 maart op de Laan van Wateringse Veld in Den Haag.

Door de mishandling liep een 53-jarige man uit Rijswijk diverse verwondingen op en moest naar het ziekenhuis. Het slachtoffer kreeg meerdere rake klappen en schoppen tegen zijn lichaam van verschillende jongeren, nadat hij tijdens een wandeling had gevraagd of ze anderhalve meter afstand wilden nemen tot hem en zijn vriendin.

De recherche startte direct een onderzoek. De uitzending van Team West, waarin de politie een getuigenoproep deed, leverde een belangrijke bijdrage aan de oplossing van deze zaak. Evenals alerte buurtbewoners waar het onderzoeksteam mee heeft gesproken. Dit leidde tot de aanhouding van vier verdachten: een 14-jarige jongen, twee 16-jarige jongens en een 19-jarige jongen. De drie jongste verdachten zijn afkomstig uit Den Haag, de 19-jarige verdachte komt uit Rijswijk. Zij werden in hun woning aangehouden op verdenking van openlijk geweld en worden verhoord.

UPDATE 2 oktober 2020: Mishandeld na verzoek om 1,5 meter afstand
Het simpele verzoek om 1,5 meter afstand leidde voor een 53-jarige man in het Haagse Wateringse Veld uiteindelijk tot forse geweldpleging tegen hem. Vier jongeren die hem aanvielen, werden herkend via diverse camerabeelden. Donderdag stonden ze terecht voor drie jeugdrechters.

Het slachtoffer passeerde op 25 maart 2020 nabij de Romeinse brug een groep jongeren waarvan een deel lachgas aan het gebruiken was. Hij vroeg om voldoende afstand. Toen hem dat niet gegeven werd en hij er wat van zei, kwam één van de jongeren juist intimiderend dichtbij hem staan. De man duwde hem weg en kreeg daarop de eerste klap van de jongen. Tijdens zijn vlucht viel hij, waardoor de eerste en nog drie andere jongeren kans zagen hem flink tegen zijn lijf en hoofd te trappen. De man hield er onder meer een gekneusde rib en een hersenschudding aan over.

De mishandeling werd van grote afstand gefilmd door een omstander. Via die beelden, foto’s die vooraf van de groep waren gemaakt en bewakingscamera’s in de buurt heeft de politie de jongeren uiteindelijk kunnen identificeren. Ze hebben vaker deel uitgemaakt van een groep die voor overlast zorgt in de wijk.

Op 12 mei van dit jaar werden ze aangehouden en in voorarrest gezet. Toen ze vrij kwamen in juni moesten ze zich aan strenge voorwaarden houden, wat ze alle vier ook hebben gedaan.

Strafeis
Op de zitting achter gesloten deuren eiste de officier van justitie tegen alle verdachten een jeugddetentie gelijk aan de tijd die ze al in voorarrest hadden gezeten (variërend van 38 tot 42 dagen) en taakstraffen tussen de 120 en 140 uur (waarvan 40 uur voorwaardelijk). Daarbij vroeg ze onder meer als bijzondere voorwaarde een contactverbod tussen de jongeren onderling voor de duur van een jaar.

Over twee weken doet de rechtbank in Den Haag uitspraak.

UPDATE: 15 oktober 2020

De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan in deze zaak.

De vier jongens tussen de 15 en 19 jaar die op 25 maart een 53-jarige man uit Rijswijk mishandelden nadat hij vroeg aan de jongens op wat afstand te houden stonden vandaag voor de rechter.

De jongens werden veroordeeld tot jeugddetentie variërend tussen de 38 en 41 dagen. Omdat de jongens deze periode al in voorarrest hebben gezeten hoeven zij niet terug de cel in.

De rechter heeft in iedergeval twee jongens een leerstraf gegeven. Hierbij krijgen zij ook een proeftijd van twee jaar en mogen zij een jaar lang geen onderling contact hebben.

De rechter heeft ook geoordeeld dat de jongens een schadevergoeding moeten betalen aan het slachtoffer.