Home Den Haag 6 oktober Rijexaminator aangehouden Den Haag

6 oktober Rijexaminator aangehouden Den Haag

foto-lesauto

Den Haag – De politie en het OM verdenken een 62-jarige rijexaminator van het CBR van grootschalige fraude met rijexamens.

Hij wordt ervan verdacht dat hij examenkandidaten, na het aannemen van geld, liet slagen voor hun praktijkexamen waardoor zij in het bezit kwamen van een rijbewijs. De rijexaminator werd vrijdagochtend 3 oktober aangehouden. Uit onderzoek is gebleken dat mogelijk honderd kandidaten op deze wijze hun rijbewijs hebben gehaald. Naast de rijexaminator hield de politie recent ook drie rijschoolhouders (47, 45 en 66 jaar) en een 29-jarige rijinstructeur aan.

Lesauto
Agenten kwamen de 62-jarige rijexaminator uit Purmerend op het spoor na een aangifte van het CBR. Uit onderzoek van het CBR bleek dat opvallend veel kandidaten voor het praktijkexamen slaagden als de verdachte verantwoordelijk voor hun examen was. De examinator nam via de verdachte rijschoolhouders geld van kandidaten aan waarna deze het praktijkexamen behaalden, ongeacht hoe ze tijdens het examen presteerden. De recherche startte na de aangifte een onderzoek onder leiding van een officier van justitie. Dit onderzoek leidde naar de rijschoolhouders en de rijinstructeur. De recherche sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Hechtenis verlengd
De 62-jarige rijexaminator werd maandag 6 oktober voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die bepaalde dat de hechtenis van de verdachte met 14 dagen moest worden verlengd. Er is op de woning van deze verdachte conservatoir beslag gelegd. Daarnaast is een hoeveelheid geld in beslag genomen.

Reactie CBR
Het Centraal Rijvaardigheidsbureau (CBR) neemt dit heel serieus; een woordvoerder: “De examinator is meteen na aanhouding op non-actief gesteld. Als fraude wordt vastgesteld, volgt ontslag. En wanneer uit het politieonderzoek blijkt dat mensen een gefraudeerd rijbewijs hebben, gaan we er alles aan doen om het rijbewijs ongeldig te verklaren. Ook tegen de betrokken rijscholen nemen we passende maatregelen. Maar daarvoor hebben we wel namen en rugnummers nodig.”

Foto Politie eenheid Den Haag