Home Den Haag Day-After: Explosie in de Jan van der Heijdenstraat Den Haag

Day-After: Explosie in de Jan van der Heijdenstraat Den Haag [VIDEO]


Wat is er gebeurd?
Zondag 27 januari 2019 heeft in de Jan van der Heijdenstraat in een woning een explosie plaatsgevonden. Hierbij is de voorgevel van het pand ingestort en zijn meerdere woningen ernstig beschadigd. Er wordt nu geïnventariseerd wat de precieze schade aan de woningen is.

Voor meer informatie over de gebeurtenissen op de dag zelf, zie de live blog van 27 januari.

Is al bekend wat de oorzaak is van de explosie?
Vooralsnog gaat de brandweer uit van een gasexplosie. Er zijn op dit moment geen signalen die wijzen op een andere oorzaak. Naar de definitieve oorzaak wordt nader onderzoek gedaan.

Er zijn geruchten dat er een paar dagen eerder een gaslucht geroken is in de straat. Klopt dit?
Zowel bij Stedin als bij de meldkamer zijn de afgelopen tijd geen meldingen geweest van een gaslucht in de Jan van der Heijdenstraat.

Zijn er gewonden of dodelijke slachtoffers?
Er zijn 10 personen gewond geraakt, waarvan 8 personen naar diverse ziekenhuizen in Den Haag zijn vervoerd.

Welke nationaliteit hebben de gewonden?
Vanuit privacyoverwegingen doen we geen nadere mededelingen over de gewonden.

Zijn de naastgelegen woningen ontruimd?
Vanwege de instabiliteit van en schade aan de omliggende panden is het getroffen woonblok ontruimd. Uit voorzorg zijn gas en elektra van deze woningen afgesloten.

Hoeveel woningen zijn ontruimd?
27 in de Jan van der Heijdenstraat

7 in de Pasteurstraat

10 in de Zacharias Jansenstraat


Informatie voor bewoners
Hoe worden de bewoners opgevangen?
Omwonenden en huisdieren die niet terug kunnen naar hun woning, zijn opgevangen in een hotel in de stad. Zij worden ondersteund door het Rode Kruis en Slachtofferhulp. De gemeente stelt per gezin een casemanager beschikbaar die hen begeleidt bij onder andere de schadeafhandeling en het zoeken naar eventuele vervangende woonruimte.

Hoeveel mensen zijn door de gemeente opgevangen?
De meeste mensen hebben voor afgelopen nacht een eigen slaapplek geregeld. In totaal heeft de gemeente voor 30 mensen een overnachtingsplek geregeld.

Ik heb een vraag, waar kan ik terecht?
Voor meer informatie kunt u terecht op deze website, www.denhaag.nl.


Er is een informatiepunt ingericht in de Koffiekamer van Staedion in Pasteurstraat 205A. Medewerkers van het stadsdeel staan daar tijdens kantoortijden voor bewoners klaar om vragen te beantwoorden.

Er is een informatiepunt van Stichting Salvage, namens de verzekeraars, in de Jan van der Heijdenstraat. Hier kunnen bewoners met vragen over hun schade terecht. Getroffenen kunnen ook contact opnemen met hun eigen verzekeraar.


Is er al meer informatie over de mogelijkheid om terug te keren naar de woningen?
Het gebied tussen de Jan van der Heijdenstraat, de Pasteurstraat en de Zacharias Jansenstraat blijft nog afgesloten. Dit betekent dat de bewoners maandagmorgen 28 januari nog niet terug kunnen naar hun woningen. Deze dag wordt in kaart gebracht of er mogelijk woningen veilig genoeg zijn om de bewoners kort naar binnen te laten om spullen op te halen. Als dat mogelijk is, dan zal dat onder toezicht gebeuren. Hier wordt later op maandag 28 januari meer over bekend.
Deze onzekerheid vergt begrijpelijkerwijs veel van het geduld van de bewoners die zich in een hele moeilijke situatie bevinden. Maar de veiligheid van zowel hen als de woningen staat voor de hulpdiensten voorop. Bewoners is gevraagd of zij eventueel bij familie of vrienden terecht kunnen. De gemeente regelt opvang voor degenen die geen opvangadres hebben. Maandagmiddag 28 januari wordt er opnieuw een bijeenkomst georganiseerd.

Wie bewaakt de woningen?
De woningen worden door de politie bewaakt.

Wie helpt de bewoners met het afdichten van kapotte ramen?
Stichting Salvage heeft bewoners geholpen bij het afdichten of repareren van kapotte ramen.

Kunnen mensen spullen ophalen uit hun huis?
Vooralsnog kunnen bewoners geen spullen ophalen uit hun huis. Bouwinspecteurs en brandweer moeten eerst aangeven of de betreffende woning veilig is. Maandag 28 januari wordt per woning gecontroleerd of het veilig is en of er beschermende maatregelen moeten worden genomen.


Verkeer
Hoe lang blijft de Jan van der Heijdenstraat nog afgesloten?
De Jan van der Heijdenstraat blijft in ieder geval tot maandag 28 januari 2019, 20.00 uur afgesloten voor het verkeer en openbaar vervoer. Het verkeer wordt omgeleid. Check voor actuele reisinformatie de website van de HTM.

Schade
Wat is de schade?
We weten nog niet wat de omvang van de schade precies is. Deze wordt vanaf maandag 28 januari in kaart gebracht. Waar nodig worden beschermende maatregelen genomen.

Ik wil schade melden, waar kan ik terecht?
Maandag 28 januari staat er een informatiepunt van Stichting Salvage, namens de verzekeraars, in de Jan van der Heijdenstraat. Hier kunnen bewoners met vragen omtrent hun schade terecht. Getroffenen kunnen ook contact opnemen met hun eigen verzekeraar.

Bron: Gemeente Den Haag


Foto’s & video: Mike van Doorn en Jasper Wennekes