District8.net | Homepage

District8 gaat mee met de Politie tijdens Witte voetjesactie tegen inbrekers in Delft

0 Comments 🕔25.mei 2014

IMG_0424

Delft – De Politie Delft is zaterdagavond 24 mei de straat op gegaan om ‘Witte voetjes’ te verspreiden. De redactie van District8.net besloot een avond met de Politie mee te gaan om de actie in beeld te brengen.

Wat zijn witte voetjes precies?
Witte voetjes zijn flyers in de vorm van een voetafdruk. Op de flyer staat: ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn …’

Hoe gaat de politie te werk ?
Politie agenten lopen of fietsen door de wijk en letten dan vooral op openstaande ramen en deuren waar inbrekers zich de toegang tot een woning kunnen verschaffen.

Bij het aantreffen van een openstaand raam wordt er aangebeld. Indien de bewoners thuis zijn, worden zij gewezen op de gevaren van open ramen en deuren. Indien de bewoners niet thuis zijn wordt door de opening een wit voetje naar binnen gegooid. Nadat het witte voetje naar binnen is gegooid, komt het vaak voor dat bewoners aan de politie uitleg vragen. Mocht dit gebeuren dan legt de politie uit dat bijvoorbeeld het openstaande raam onveilig is en dat inbrekers hier makkelijk gebruik van kunnen maken om de woning te betreden.

De bewoners stellen het zeer op prijs dat men wordt gewaarschuwd door de politie.

Bewoners wordt er van bewust!
De politie is altijd preventief aanwezig maar de bewoner blijft zelf verantwoordelijk voor het sluiten van ramen en deuren. Een insluiper wacht op het juiste moment, dit kan als u besluit om even naar zolder te gaan, ook een toiletbezoek of een bezoek aan de buurtsuper geeft een insluiper genoeg tijd om binnen te komen en spullen weg te nemen.

Alleen woningen?
Nee, de politie let ook op schuurtjes. Als een raam of deur van een schuur open staat gooit de politie daar ook een wit voetje naar binnen. Ook in een schuur valt voor een inbreker genoeg waardevolle spullen te halen.

Hoe ziet een insluiper of u thuis bent of niet?
Nog steeds maken inbrekers gebruik van het plaatsen van takjes tegen de voor- en achterdeur. Ook worden er regelmatig briefjes tussen de deur en het kozijn geplaatst. De inbreker kan dan zien of u langere tijd van huis weg bent doordat de deur geruime tijd niet geopend wordt.

De politie adviseert om bij thuiskomst hier op te controleren. Ook is het verstandig om hier een melding van te maken bij de politie.

De cijfers
Politiewoordvoerder Cor Spruijt: “In het eerste kwartaal van 2013 werd er 165 keer ingebroken. In 2014 is dit aantal gestegen tot 256. Reden genoeg om de inwoners van Delft nogmaals te waarschuwen en onmiddellijk 112 te bellen bij verdachte omstandigheden rondom woningen”

Samenwerkingen
Niet alleen de politie legt de focus op woninginbraken. Ook starten bewoners van meerdere wijken in Delft, een Whatsappgroep om samen misdrijven te voorkomen. In die Whatsappgroep zitten alleen buurtbewoners. Als er iets verdachts wordt gezien in de woonwijk wordt dit gemeld in die groep. Direct gaan meerdere mensen uit de Whatsappgroep de straat op om een kijkje te nemen. Hierdoor wordt de pakkans vergroot en mogelijk een misdrijf voorkomen. Uiteraard met in achtneming van de eigen veiligheid.

Ook wordt direct door een persoon uit de Whatsappgroep de politie op de hoogte gebracht. De politie adviseert, als u nog geen Whatsappgroep heeft in uw woonwijk, met meerdere buurtbewoners te praten over dit idee.

Tips? Bel de politie!
Ziet u iets verdachts rond woningen? Vertrouwt u het niet? Bel direct 112. Met de politiemeldkamer zijn afspraken gemaakt om direct een surveillance-eenheid te sturen in geval van ontdekking van een woninginbraak of verdenking daarvan.”

IMG_0398

IMG_0409

IMG_0420

IMG_0422

IMG_0426

Foto’s Marvin Hake

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties

Wees de eerste en plaats een reactie!

Plaats een reactie

Op District8.net geven wij u de mogelijkheid om te reageren.
(Disclaimer, copyright en de huisregels)

Voordat uw reactie zichtbaar is op de website zal uw reactie eerst bekeken worden door de redactie van District8.net

Zoek op onze site

Reclame

instagramposter

TwitterRecente reacties

Bazzy

Bazzy

Als omwonende valt het mij vaak op hoe roekeloos deze

BEKIJK ARTIKEL
adriana

adriana

vreselijk! Je zult maar een vlucht moeten halen op the

BEKIJK ARTIKEL
jonas

jonas

tja alweer een verwarde man die doldwaas is geworden is

BEKIJK ARTIKEL
Bazzy

Bazzy

Dat moest helaas een keer misgaan. Ik kijk altijd extra

BEKIJK ARTIKEL
bertus

bertus

wat lees je dat toch veel over verwarden mensen in

BEKIJK ARTIKEL
Jelle

Jelle

Er zullen nu wel weer heel wat racisten reageren maar

BEKIJK ARTIKEL
Hans Metsaars

Hans Metsaars

Deze aanrijding is niet de eerste keer en het wachten

BEKIJK ARTIKEL

Facebook.com/District8.net