Home Den Haag Grote politie inzet bij demonstratie tegen coronamaatregelen Den Haag

Grote politie inzet bij demonstratie tegen coronamaatregelen Den Haag

Den Haag – De politie is vrijdagochtend 4 september al vroeg in grote getalen aanwezig in het centrum van Den Haag. Reden hiervoor is een aangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen. Actiegroep Sta op voor vrijheid, die opgeroepen heeft tot de demonstratie, meldt om half 10 op haar website dat de demonstratie afgelast is. Desondanks trekken actievoerders naar het centrum van Den Haag.

De politie heeft met meerdere eenheden de toegangen tot het Binnenhof hermetisch afgesloten, evenals de toegang tot de Tweede Kamer. Actievoerders die zich op deze plaatsen ophouden worden gesommeerd naar het Malieveld te vertrekken. De aangekondigde demonstratie zou plaatsvinden op het Lange Voorhout en de Lange Vijverberg in Den Haag. De politie spreekt in deze omgevingen voorbijgangers aan en vraagt iedereen die hier niets te zoeken heeft te vertrekken. Actievoerders worden naar het Malieveld verwezen.

Omstreeks 11.00 uur hebben zich ongeveer 100 demonstranten verzameld op het Malieveld en is de sfeer gemoedelijk, dit aantal blijft echter toenemen en rond half 1 is het aantal reeds opgelopen naar meer dan 200. Er worden leuzen gescandeerd en er wordt gezongen door de actievoerders. Omstreeks kwart voor 1 komt de menigte in beweging en probeert richting het centrum van Den Haag te trekken. De sfeer slaat hierbij om en de politie probeert de demonstranten op het Malieveld te houden. Enkele betogers komen desondanks toch op de Koningskade terecht en gaan zitten op de rijbaan om het verkeer te hinderen.

De Mobiele Eenheid (ME) grijpt direct in door een linie op te stellen, ondersteund door ME’ers te paard en de politiehonden. Een korte charge zorgt ervoor dat de demonstranten weer terug worden gedreven naar het Malieveld. Volgens de politie is in ieder geval 1 persoon aangehouden nadat deze een politiebiker aanviel.

Foto’s: Owen O’Brien