Home Den Hoorn Koets met vier paarden en mensen te water Rijksstraatweg Den Hoorn

Koets met vier paarden en mensen te water Rijksstraatweg Den Hoorn

Den Hoorn – Dinsdagochtend 14 mei is het flink misgegaan op de Rijksstraatweg in Den Hoorn. Rond half twaalf reed paardenmenner Bram Chardon met zijn vier paarden en een koets over de Rijksstraatweg. Hij was aan het oefenen voor een wedstrijd in Frankrijk en werd eerst zonder problemen ingehaald door twee fietsers. Iets verderop kwam een fietsster nabij de paarden ten val. Zij raakte met haar fiets het asfalt, waarvan de paarden schrokken.

De paarden schoten opzij, waarbij één paard in de berm terechtkwam. Het paard raakte uit balans en viel in het water, waardoor de andere drie paarden en de koets met opzittenden ook het water in werden getrokken.

Direct daarop werden de hulpdiensten gealarmeerd, die opschaalden naar “Middel Hulpverlening”. Met meer dan 20 mensen werd met man en macht geprobeerd om de vier paarden zo snel en veilig mogelijk uit het water te halen. Binnen een uur waren alle paarden en de koets uit het water.

De paarden zijn naar de nabijgelegen manege van Chardon gebracht, waar ze zijn nagekeken door een veearts. Voor zover bekend hebben de paarden, behalve een nat pak, niets aan het ongeval over gehouden.

Twee mensen, die langdurig in het water hebben gestaan, zijn nagekeken op onderkoeling door de ambulancedienst. Voor zover bekend hielden ook zij niets aan het incident over.

De fietsster is op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan, waar zij gecontroleerd is op verwondingen. De fietsster bleek een flinke hoofdwond te hebben, maar kon hier snel aan geholpen worden. Voor zover bekend is er geen blijvend letsel.

Een medewerker van de gemeentelijke handhaving van Midden-Delfland heeft de fiets van de dame meegenomen, zodat zij deze op een later moment weer op kan halen bij de Gemeente.

Chardon laat desgevraagd weten dat het probleem vooral ligt bij het slechte onderhoud van de Rijksstraatweg. In het verleden is hier een boerderij verbouwd, waarbij veel zwaar verkeer gebruik maakte van de weg. De bermen zijn op sommige plekken tot acht centimeter verzakt. Doordat de paarden uit koers raakten en de berm schuin afliep, kwamen de paarden en de koets in het water terecht. Vader en zoon Chardon hopen dat de gemeente de weg spoedig zal herstellen. De gemeente kon dinsdag niet op vragen hierover reageren.