Home Overig nieuws Terreuroefening in Scheveningse haven

Terreuroefening in Scheveningse haven

Den Haag – Van het afzoeken van de terminalkade op explosieven, het veiligstellen van de havenmonding tot het onschadelijk maken van een geïmproviseerde bom. Deze week beoefent de Defensie Duikgroep van de Koninklijke Marine in Scheveningen tal van realistische scenario’s op het gebied van havenbescherming. Hierbij wordt nauw samengewerkt met een team van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, de havenautoriteiten en de politie Haaglanden.

Bij een verhoogde terroristische dreiging moet de marine binnen 48 uur twee duikpelotons kunnen leveren voor havenbescherming. Deze duikpelotons kunnen objecten, zoals een schip of een stuk haven dat is aangemerkt als potentieel doelwit, beschermen tegen dreigingen. Om de capaciteit en getraindheid op dit gebied te bestendigen en de samenwerking met de politie Haaglanden en havenautoriteiten te bevorderen, oefent de eenheid deze week in de haven van Scheveningen.

In een realistische setting wordt het duikpeloton geconfronteerd met allerlei opdrachten in de haven van Scheveningen. Zo onderzoeken de duikers de scheepshuid van het museumschip Mercuur op explosieven en voeren ze een preventief explosievenonderzoek uit in de haven met het Remote Environmental Monitoring System (REMUS). Deze onderwaterrobot kan met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de (zee)bodem in kaart brengen. Ook werken de marineduikers nauw samen met speciale snuffelhonden van de politie die worden ingezet om op geur te zoeken naar explosieven. Terwijl de duikers onder het wateroppervlak de haven beschermen, waarborgt de politie Haaglanden de veiligheid boven water.


Foto’s Richard Mulder


Foto’s Erwin van der Lem