Home Maasland Meerdere koeien overleden na vrijkomen waterstofsulfide (H2S) in stal Broekpolderweg Maasland

Meerdere koeien overleden na vrijkomen waterstofsulfide (H2S) in stal Broekpolderweg Maasland

Maasland – De brandweer van Maasland werd woensdagmiddag gealarmeerd voor een melding van een vreemde lucht in een stal aan de Broekpolderweg in Maasland. Ook de officier van dienst (OVD) en de adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) kwamen ter plaatse.

Toen de brandweer ter plaatse kwam werd er een hoge concentratie waterstofsulfide (H2S) gemeten. Het gevaarlijke gas is vrijgekomen bij het mixen van mest, zo bevestigt de woordvoerder van brandweer Haaglanden.

Hierop heeft de brandweer een deel van de stal ontruimd, meerdere koeien zijn naar buiten gehaald, er waren helaas al drie koeien overleden. De brandweer heeft de stal geventileerd, na het ventileren heeft de brandweer nog enkele metingen gedaan, er bleek geen verhoogde concentratie waterstofsulfide (H2S) meer aanwezig te zijn.

Wat is waterstofsulfide (H2S) ? 

Waterstofsulfide (H2S) ontstaat bij rotting van vele zwavelhoudende organische stoffen, en bij het mixen van mest. Het kan al in zeer lage concentraties bij de geur worden waargenomen, maar bij langdurige bloodstelling of hoge concentraties gaat de intensiteit van de geur gevoeligheid achteruit. Door de giftigheid ervan is het inademen van ook lage concentraties waterstofsulfide (H2S) gedurende langere tijd gevaarlijk. 

Foto’s : 112 Middel Delfland – Jay Koek