Home Pijnacker & Nootdorp Stanley A. verdachte moord Ximena Pieterse

Stanley A. verdachte moord Ximena Pieterse

Den Haag/Nootdorp – De verdachte die zich zaterdagmiddag bij de politie heeft gemeld in verband met de moord op Ximena Pieterse is Stanley E. A. (25) uit Den Haag. Volgens onbevestigde berichten zou hij inmiddels zijn betrokkenheid bij de moord hebben bekend.

Geliefd
De Nootdorpse Ximena was in haar omgeving een populaire en geliefd meisje. In haar directe omgeving en ver daarbuiten is men vol ongeloof over de moord. Hoe is het mogelijk dat zo’n jong meisje aan zo’n onwaardig einde komt? Ximena Pieterse zat in drie HAVO op het Maerlant-Lyceum in Den Haag en was een fervent rugby-speelster bij de Haagse Rugby Club. Bij de Rugbyclub werd zondag dan ook een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Ook voor de woning aan de Goudenregenstraat hielden vrienden een herdenkingsbijeenkomst en legden ze bloemen neer. Maandag 27 februari zal er een besloten herdenking zijn op het Maerlant-Lyceum. Op twitter reageren haar vrienden en schoolgenoten vol ongeloof en verdriet over de dood van hun geliefde vriendin.

Mysterie
De moord op de vijftienjarige Ximena Pieterse is nog steeds omhuld in mysterie. Ondertussen is duidelijk geworden dat Ximena vrijdagavond met een goede vriendin uit zou gaan, waarna ze bij haar zou gaan logeren. Het vriendinnetje zou Ximena tijdens of na het uitgaan uit het oog zijn verloren. Zaterdag 25 februari om zeven uur ‘s-ochtends werd Ximena vervolgens door omstanders naakt en levenloos op de stoep aan de Goudenregenstaat aangetroffen. Het bezorgde vriendinnetje woonde daar in de buurt en is meteen naar de politie gegaan. Een 25-jarige man meldde zich later die dag bij de politie in verband met de moord. Wat er zich in de tussentijd precies heeft afgespeeld is vooralsnog geheel onduidelijk. De politie is druk bezig met het forensisch onderzoek en het verhoren van de verdachte. Ook in de woning van de verdachte is uitgebreid sporenonderzoek verricht. De politie maakte zondag bekend dat het vermoedt dat Ximena in de woning van de verdachte om het leven is gebracht.

Stanley E. A.
De verdachte is de bewoner van de woning waar Ximena op de stoep is aangetroffen. Het gaat om de 25-jarige Stanley E. A. De politie heeft zondag bekend gemaakt dat de verdachte en het slachtoffer geen relatie hadden of bekenden van elkaar waren. Uit betrouwbare bron is vernomen dat de verdachte inmiddels zou hebben bekend. Ten tijden van dit schrijven was de politie nog niet bereikbaar om dit te bevestigen. Sociale netwerksites van de verdachte worden bestookt door verschillende mensen die hun verdriet, woede en onbegrip uiten voor de daad.

Dagboek
Uit een online dagboek die Stanley E. A. in het verleden heeft bijgehouden wordt duidelijk dat hij een problematisch leven leidde. In het dagboek spreekt hij er over hoe hij jarenlang werd gepest vanwege zijn gezette postuur en het feit dat zijn moeder getrouwd was met een andere vrouw. Deze pesterijen zouden er in het voorjaar van 2002 toe hebben geleid dat hij na te zijn gepest door een meisje op school, de volgende dag met een dolk naar school kwam en een willekeurige persoon neerstak. Het slachtoffer dat hij neerstak zou overeenkomsten hebben gehad met iemand van wie hij “geen goede herinneringen” had. Stanley E. A. was toen 15 en werd hiervoor veroordeeld tot 2 jaar jeugd-TBS. In de jeugdinrichting zou zijn geconstateerd dat Stanley E.A. een lichte vorm van autisme, het syndroom van Asperge zou hebben. Naar eigen zeggen werd Stanley E.A. na bijna vier jaar jeugd-TBS met terugwerkende kracht vrijgesproken. Hierna zou hij terugkeren naar de bewuste woning aan de Goudenregenstraat. Hij zou met drugsverslavingen te kampen hebben (gehad) en hij spreekt in het dagboek opvallend veel zijn frustraties uit over het ontbreken van een vriendin in zijn leven. Uit het dagboek wordt verder duidelijk dat Stanley E. A. met psychische problemen te kampen had en hier ook indertijd voor in behandeling was. Het dagboek dateert uit 2008. Dinsdag 28 februari wordt Stanley E. A. bij de rechter-commissaris voorgeleid als verdachte van de moord op Ximena Pieterse.

© Stephen Peters/District8 2012