Home Overig nieuws Zes personen met CO vergiftiging naar ziekenhuis

Zes personen met CO vergiftiging naar ziekenhuis

271212cf

Delft – Vrijdagavond 28 september zijn zes personen  met CO- vergiftigingsverschijnselen naar het ziekenhuis vervoerd. De melding kwam bij de brandweer van de bewoners van een woning aan de Casper Fagelstraat. De brandweer stelde een verhoogde CO waarde vast in de woning maar wist in eerste instantie de oorzaak niet te traceren. Bij nader onderzoek bleek de schoorsteen van de HR-Ketel tussen het verlaagd plafond te lekken.Er is door de brandweer een stookverbod opgelegd tot dat deskundigen het euvel verholpen hebben.

Koolmonoxide (CO)
Het zeer giftige CO wordt gevormd bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Dit kan ontstaan doordat er onvoldoende geventileerd wordt, door het dichtstoppen van naden en kieren of doordat de schoorsteenkanalen niet in orde zijn. Slecht onderhoud van gaskachels, geisers en CV kachels in woningen is ook een belangrijke oorzaak waardoor koolmonoxide ontstaat.

Koolmonoxide melders zijn aan te raden omdat CO ook van de buren afkomstig kan zijn. Daarnaast moet de ventilatie in orde zijn, met name ook bij keukengeisers zonder afvoer,moet er jaarlijks onderhoud gepleegd worden aan de apparatuur en moet de schoorsteen niet lek zijn en regelmatig geveegd worden.

Je kunt het gevaar zien aankomen als de oranje vlam in de geiser of kachel hoger brandt dan normaal of doordat de ramen beslaan.

CO-vergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, gezichtsstoornis, hartkloppingen en bij langere blootstellingen aan hoge CO-waarden tot de dood. Het verraderlijke is dat de eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging op griep lijken.

271212cfa

271212cfb

271212cfc

271212cfd
Foto’s Marvin Hake