District8.net | Homepage

14 augustus Demonstratie tegen experimenteren met apen

10 Comments 🕔14.aug 2013

IMG_8950

Rijswijk – 100 hebben op woensdag 14 augustus deelgenomen aan een unieke actie tegen experimenten op apen bij het proefdiercentrum BPRC aan de Lange Kleiweg in Rijswijk. 200 meter spandoek wordt ontrold met daarop teksten van Mahatma Gandhi tegen dierproeven!

Toen in 2007 de laatste chimpansees vertrokken uit Rijswijk dachten vele mensen dat het gedaan was met de dierproeven in het BPRC. Helaas worden er nog rond de 1500 apen (rhesus, java en penseelaap) gehouden op de Langekleiweg 161. De dieren die gebruikt worden in experimenten zitten afzonderlijk of per twee in een kooi.
De duur van de experimenten variëren van 1 tot 24 maanden. De apen worden opzettelijk ziek gemaakt met (S)HIV, parkinson, malaria en artritis. Deze ziektes worden toegediend via injectie, de neus of mond. De apen lijden o.a. aan gewichtsverlies, zwellingen en ontstekingen.

IMG_8957

IMG_8967

IMG_8973

IMG_8976

IMG_8929

IMG_8936

IMG_8944

Foto’s Marvin Hake

IMG_2188

IMG_2190

IMG_2193

IMG_2207

IMG_2211

Foto’s Daan van den Ende

10 Reacties

 1. 🕔 13:22, 27.aug 2013

  ikke

  De informatie klopt niet helemaal. Vanaf de weg is al te zien dat de apen in ruime verblijven zitten , in groepen. Zet er dan ook gelijk bij dat kleine groepen activisten voor demo’s zoals dit vaak mensen betalen om mee te doen met zo’n demo, vaak zonder dat die personen het ook maar iets boeit waarom ze daar staan. Het BPRC doet waardevol onderzoek naar geneesmiddelen en middelen tegen HIV bijvoorbeeld.

 2. 🕔 22:54, 15.sep 2013

  Rosella

  @ikke Na je bericht gelezen te hebben vraag ik mij serieus af in hoeverre je bekend bent met in dit geval het BPRC? Om namelijk gelijk te schrijven dat de informatie niet klopt? Inderdaad de fokgroep zitten in ruime verblijven die inderdaad te zien zijn van buitenaf. Dit is overigens alleen en enkelt mogelijk gemaakt door mensen die zich toendertijd keihard belangeloos hebben ingezet voor de apen (die je activiste noemt). De apen zaten er tot 2002 onder embarmelijke onstandigheden bij. Daar zijn ze gelukkig op voorruit gegaan. Dit wil niet zeggen dat ze een beter leven hebben! Wat er binnen in het BPRC gebeurd daar is helaas weinig aan veranderd! Check http://www.alleapenvrij.nl en lees de informatie voordat je conclusies trekt.Mits je natuurlijk op een of andere manier te maken hebt met het BPRC, dan hoef je, je niet in te lezen want dan weet je zelf heel goed hoe het werkt binnen in het BPRC. Zeker weet ik in ieder geval wel dat je niet tot 1 van de mensen behoord die zich inzet voor dierenleed want anders zou je wel weten dat iedereen daar vrijwillig staat, vaak nog een vrije dag van het werk op neemt en voor eigen vervoer betaald. Dus ik begrijp niet helemaal goed hoe je erbij komt dat er mensen voor de deuren van het BPRC staan die betaald worden. Wel triest dat je er zo over denkt maar er zijn nou eenmaal mensen die dit over hebben om op te komen voor dierenleed en totaal onzinnige dierproeven! Misschien ben je door de war met een andere organisatie?

 3. 🕔 13:29, 16.sep 2013

  Ton

  Wel triest dat je er zo over denkt maar er zijn nou eenmaal mensen die dit over hebben om op te komen voor dierenleed en totaal onzinnige dierproeven!

  Ik heb eigenlijk meer vertrouwen in mensen die opkomen TEGEN dierenleed hoor… Verder vind ik, maar dat is slechts mijn mening, het onderzoek naar ziekten zoals genoemd in het artikel zeker niet “totaal onzinnig”. Die apen worden speciaal gefokt voor dit doel, eiegnlijk net als kippen, varkens (ook heel intelligente dieren), koeien etc. die voor menselijke consumptie zijn bestemd. dan vind ik een nobel doel als het vinden van genezing een stuk rechtvaardiger dan het doel om opgegeten te worden. Ga daar dan lekker tegen tekeer, in plaats van tegen het nuttig gebruik van een paar aapjes (maar niet te hard, want ik lust geen zuurkool zonder spek…).

 4. 🕔 17:35, 16.sep 2013

  Willem v. O.

  Ik kom ook op voor CO2 uitstoot voor opwarming van de aarde, maar het helpt nog niet veel helaas.

 5. 🕔 19:11, 17.sep 2013

  petertje

  Ik kom ook op voor CO2 uitstoot voor opwarming van de aarde, maar het helpt nog niet veel helaas.

  En hij nam een hap linzensoep en droomde verder..

 6. 🕔 0:32, 18.sep 2013

  Ton

  Nee, Willem is in zijn eentje goed voor minstens een halve graad temperatuurstijging wereldwijd hoor. Hij is ook voor uitstoot, niet tegen!

  En hij nam een hap linzensoep en droomde verder..

 7. 🕔 9:23, 18.sep 2013

  Me

  @Ton,

  Helaas blijkt dit onderzoek niet veel op te leveren, omdat apen te veel van mensen afwijken (net als de gebruikte ratten en andere knaagdieren). De verkregen onderzoeksresultaten leveren hierdoor maar bar weinig op voor het ontwikkelen voor medicijnen voor de mens.

  Dieren voor consumptie worden niet gemarteld, maar ‘gewoon’ direct dood gemaakt.

 8. 🕔 13:38, 18.sep 2013

  Ton

  Helaas blijkt dit onderzoek niet veel op te leveren, omdat apen te veel van mensen afwijken (net als de gebruikte ratten en andere knaagdieren). De verkregen onderzoeksresultaten leveren hierdoor maar bar weinig op voor het ontwikkelen voor medicijnen voor de mens.

  Lekenpraat. Iedere wetenschapper weet dat ook “negatieve” onderzoeksresultaten tellen en bij kunnen dragen aan een oplossing. Als het niks opleverde, was men er al lang mee gestopt, of denk je dat men er plezier in heeft om geld over de balk te smijten en dieren nodeloos te laten lijden?

  Dieren voor consumptie worden niet gemarteld, maar ‘gewoon’ direct dood gemaakt.

  Nou, daar valt nog wel iets op af te dingen hoor. Al eens in een varkensflat rondgekeken, of in een (plof)kippenbedrijf? Verre van natuurlijke omgeving hoor en doorlopend blootgesteld worden aan stress is ook een vorm van marteling. Transport naar de slachterij of het slachthuis en de feitelijke slacht is ook echt geen pretje en zeker niet iets wat je als “gewoon” kan beschouwen. Dat alleen maar omdat we vlees zo lekker vinden (want nodig hebben we het niet).
  De aapjes bij BPRC groeien tenminste nog op in een normale leefgroep. Ja, soms worden ze , eenmaal ingevoerd in het onderzoekprogramma, ziek van het onderzoek.
  Ik zou het wel weten, als ik zou moeten kiezen tussen een leven als proef-aapje of als consumptiedier, maar het blijft appels met bananen vergelijken. In Nederland worden alleen al minstens 12 miljoen varkens gehouden en we hebben het over 1500 aapjes…

 9. 🕔 12:18, 20.sep 2013

  DD

  Blijkt niet van hoogstaande journalistiek, hoor/wederhoor, wat zegt het BPRC? Blijkt niet uit het artikel.

 10. 🕔 18:56, 20.sep 2013

  Ton

  Ach, het is een verslag van een gebeurtenis (demonstratie). Als er – ik noem maar wat – verslag wordt gedaan van een demonstratie voor het in Rusland respecteren van rechten van LGBT’s, gaat dit in het algemeen ook niet gepaard met een diepte-interview met Poetin.
  Als je denkt dat je het beter kan, staat niets je in de weg om jouw foto’s en tekst aan te leveren bij de redactie. Ik ben heel benieuwd…

  Blijkt niet van hoogstaande journalistiek, hoor/wederhoor, wat zegt het BPRC? Blijkt niet uit het artikel.

Plaats een reactie

Op District8.net geven wij u de mogelijkheid om te reageren.
(Disclaimer, copyright en de huisregels)

Voordat uw reactie zichtbaar is op de website zal uw reactie eerst bekeken worden door de redactie van District8.net

Zoek op onze site

Reclame

instagramposter

TwitterRecente reacties

Jelle

Jelle

Er zullen nu wel weer heel wat racisten reageren maar

BEKIJK ARTIKEL
Hans Metsaars

Hans Metsaars

Deze aanrijding is niet de eerste keer en het wachten

BEKIJK ARTIKEL
A.van der Mei

A.van der Mei

Geweldig,gelukkig is de man in de rolstoel ongedeerd gebleven.Gewoon al

BEKIJK ARTIKEL
Jelle

Jelle

@fietser ja ja dat zal wel.

BEKIJK ARTIKEL
fietser

fietser

ik ben zelf een wielrenner en houd mij gewoon aan

BEKIJK ARTIKEL
Bazzy

Bazzy

Wat is dan precies het 'incident'?

BEKIJK ARTIKEL
J

J

Volledig met Martijn eens wat een onzin wordt er verkondigd

BEKIJK ARTIKEL

Facebook.com/District8.net