Home BREAKING Noodbevel en GRIP 2 na rellen, politieauto’s in brand gestoken en traangas...

Noodbevel en GRIP 2 na rellen, politieauto’s in brand gestoken en traangas ingezet Fruitweg Den Haag

Den Haag – De Mobiele Eenheid heeft zaterdag 17 februari charges uitgevoerd op de Fruitweg in Den Haag, nadat een grote groep Eritreeërs een feestzaal belaagden. In de feestzaal was een andere groep Eritreeërs aan het feesten.

Zeer vermoedelijk is de confrontatie ontstaan tussen pro- en antiregeringsgezinde Eritreeërs. Een van de partijen had een bijeenkomst belegd in het zalencentrum (Opera), waar de tegenstanders op afkwamen. De groepen bestonden beide uit honderden personen.

De Mobiele Eenheid voerde charges uit om de openbare orde te herstellen. Zij hebben hierbij ook gebruik gemaakt van traangas. Er werd met (zwaar) vuurwerk en stenen gegooid naar de politie.

Verschillende ME-pelotons uit Nederland (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) kwamen naar Den Haag om de Haagse politie te ondersteunen.

De politie schaalde op naar GRIP 2 (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure), waarbij afstemming plaatsvindt tussen de verschillende hulpdiensten en de lokale overheid. De brandweer schaalde de brand bij zalencentrum Opera op naar ‘Zeer grote brand’. De gemeente Den Haag kondige een noodbevel af. De politie riep op om niet naar het gebied te komen.

De politie laat weten dat vier agenten gewond zijn geraakt. Twee agenten raakten gewond aan hun hand en een andere agent liep letsel op aan het gebit. Eén agent raakte gewond nadat hij werd aangereden door een politieauto.

Naar aanleiding van deze ernstige rellen is een Team Grootschalige Opsporing (TGO), onder leiding van een officier van justitie opgestart. De politie heeft meerdere aanhoudingen verricht.

Tekst loopt door onder de foto’s. 

Twee politieauto’s werden vernield en daarna in brand gestoken. Ook werden twee geparkeerde voertuigen in brand gestoken. Een touringcar moest het eveneens ontgelden en werd ook in brand gestoken. De brandweer heeft een waterkanon ingezet om de touringcar te blussen. Diverse andere auto’s zijn vernield door rondvliegende stenen. Het zalencentrum Opera is ook zwaar beschadigd geraakt. Door de rook en warmte raakten meerdere bezoekers van zalencentrum Opera onwel.

De brandweer kon uiteindelijk, onder beveiliging door de politie, de branden blussen. De rust leek daarna weer enigszins wedergekeerd te zijn, al was het nog wel onrustig en stond de Mobiele Eenheid her en der nog op linie.

Zo’n 600 feestgangers zijn door de HTM onder politiebegeleiding vervoerd naar het parkeerterrein bij het ADO stadion. Hier stonden de bussen te wachten om de mensen naar verschillende locaties in het land te brengen.

Beeld: Jordy de Groot